Carla Leurs

Zondag 28 Januari 2024

  15:00 uur | € xx,xx  

Carla Leurs

Het NRC noemde haar vioolspel “aanstekelijk en ontwapenend”, the Seattle Post schreef “I feel fortunate to have heard her play”, Nurnberger Zeitung omschreef haar als een “brillianten Musikerin”. Tijdens de London Proms werd haar “engaging personality” geroemd als leider van de BBC Philharmonic.

Carla Leurs is te horen over de hele wereld, onder meer in Carnegie Hall in de “Artist International Series” en in de “New Masters on Tour” serie in Moskou, St. Petersburg en Tallin. Zij soleerde met orkesten uit heel Europa, de VS en Azie, waaronder Les Solistes Européens en het Sinfonieorchester Basel, in samenwerking met vermaarde dirigenten als Carlos Kalmar, Vassily Sinaisky, Ed Spanjaard en Jan de Willem de Vriend.

Als kamermusicus was zij op vermaarde festivals te horen in samenwerking met musici als Itzhak Perlman, Vilde Frang, Liza Ferschtman, Nicolas Altstaed, Sol Gabetta en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmonikern. Zij was te beluisteren op het Menuhin Festival in Gstaad, Verbier Festival, Davos Festival, Delft Festival en het eerste Perlman Chamber Music Program in New York.

Carla was jarenlang verbonden als eerste concertmeester aan het Sinfonieorchester Basel, Radio Kamerfilharmonie en het Orkest van het Oosten. Ook speelt zij regelmatig als gastconcertmeester bij diverse orkesten, incl. London Philharmonic, BBC Philharmonic, Orquestra Symfonica Barcelona, Rotterdams Philharmonisch, Radio Filharmonisch, Antwerp Symphonic Orchestra en het Nederlands Kamerorkest in samenwerking met dirigenten als Jaap van Zweden, Yannick Nézet-Séguin en Osmo Vänskä.

Carla studeerde aan de Juilliard School bij Itzhak Perlman en Donald Weilerstein, alwaar zij de Juilliard Competition won. Zij was laureate op internationale concoursen in Korea, de VS en Zwitserland en diverse concoursen in Nederland.

Naast haar solistische carriere, is Carla op zoek naar manieren om mensen in contact te brengen met de wonderlijke fantasiewereld van de klassieke muziek, waarbij zij allerlei ongebruikelijke locaties bezoekt, van popfestivals tot vluchtelingenkampen.
Tevens is zij verbonden als hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Utrecht.

Carla Leurs bespeelt de ‘Zomer-viool’, gebouwd door G.B. Guadagnini in Parma 1770 en een Dominique Peccatte strijkstok uit de ‘collectie Tettelaar’, beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.